top of page

Radio çava?! Live radio die luistert!

Bijgewerkt op: 16 dec. 2022

Lore Basyn is al veertien jaar preventiewerker bij het JAC Halle-Vilvoorde. Ze zag al veel uitdagingen passeren, maar de coronajaren waren toch weer iets helemaal anders.


Omdat radio verbindt

Lore: “Van overal kwamen signalen dat de pandemie en de maatregelen jongeren zwaar vielen. En van overal kwam dan ook de vraag: wat kunnen we doen? Maar antwoorden kwamen er veel minder. Daarom staken JAC Halle-Vilvoorde en Logo Zenneland de koppen bij elkaar. Het zou niet de eerste keer zijn dat we elkaar inspireerden tot een goed plan. Eerder dienden we bij de Vlaamse Overheid samen ook al een COVID-communicatieplan naar jongeren in, dat jammer genoeg niet werd weerhouden. Deze keer werd het een regionaal initiatief: Radio çava?!, live radio voor en door jongeren. Is er een betere manier om in tijden van fysieke afstand voor verbinding te zorgen dan via muziek?”


Voor en door jongeren, troostend en relevant

Lore: “De ambitie was: met onze uitzendingen de veerkracht van jongeren opkrikken. Met hun verhalen, met bijdragen van (hulp)organisaties en natuurlijk met muziek. Want erover spreken is het begin van er wat aan doen. Doe daar de kracht van muziek bij en het moest gewoon werken. Dat deed het ook: Radio çava?! was te beluisteren en bekijken via livestream. Elk van de vier uitzendingen kon rekenen op zo’n driehonderd luisteraars, wat best veel is voor het beperkte bereik van Radio çava?!. Tijdens de uitzending lieten we jongeren aan het woord die hun frustraties kwijt wilden en hun wensen, verdriet of hoop wilden delen … Elke uitzending luisterden we ook naar een 4-tal hulpverleners of vertrouwenspersonen voor jongeren. Dat kon iemand zijn van het CLB of van een Centrum Geestelijke Gezondheid (CGG), maar net zo goed een buurtwerker, iemand van een sportclub ... We mikten op laagdrempelig, troostend én relevant. En vooral op taboedoorbrekend werken rond mentaal welzijn.”


Achter de micro en achter de schermen

Lore: “Hoe we zo snel een radio in de ether hebben gekregen? De samenwerking tussen JAC Halle-Vilvoorde en Logo Zenneland is niet van gisteren – we werken bijvoorbeeld ook samen voor de Netwerkbeurs en andere projecten rond geestelijke gezondheid naar jongeren, zoals Warme Gemeente of de Hulpverleningscarrousel in scholen ... We zijn dus prima op elkaar ingespeeld, hebben soms aan een half woord genoeg en we weten van elkaar wat we waard zijn. Zo was het voor ons meteen evident dat Logo Zenneland haar terreinkennis zou inzetten en haar contacten met lokale besturen zou aanspreken om dit project te doen slagen. Ze ontwierpen ook het coole beeld en promomateriaal voor Radio çava?!. En hoewel het JAC achter de micro zat, regelden we de dingen achter de schermen in tandem. ”

Radio çava?! in het kort

Radio çava?! is een gezamenlijk initiatief van JAC Halle-Vilvoorde en Logo Zenneland. De uitzendingen zijn te herbeluisteren via www.radiocava.be. Daar en op Spotify vind je ook de feel good-playlist. De speellijst dusver, want we zijn zeker van plan om nog radio te maken. Radio çava?! zal de komende maanden nog te vinden zijn in heel wat gemeenten en Eerstelijnszones in Halle-Vilvoorde.

JAC in het kort


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page