top of page

Ons team breidt uit

Sinds dit najaar zijn er twee nieuwe gezichten bij Logo Zenneland. Maak kennis met Nina, onze medisch milieukundige en Charlotte, onze nieuwe inhoudelijk medewerker!


"Als medisch milieukundige streef ik naar een gezonde omgeving voor elke burger in Halle-Vilvoorde."

Welke aspecten aan deze job maken jou enthousiast?

Nina: “Het geeft mij enorme voldoening dat ik kan helpen bouwen aan een ambitieus doel: een gezonde leefomgeving voor de burgers van regio Halle-Vilvoorde.”


Welke vooropleiding heb je?

Nina: "Na de middelbare school studeerde ik voedings-en dieetkunde – volgens sommigen erg vanzelfsprekend aangezien ik wel van een lekker hapje en drankje hou ;-). Na het behalen van mijn diploma startte ik als zelfstandige diëtiste in Schepdaal. Ik werk ook nauw samen met Sciensano aan de Voedselconsumptiepeiling. Naast mijn opleiding in voedings- en dieetkunde behaalde ik ook mijn diploma in de Master of Science in Health Promotion aan de Universiteit Gent. Zo heb ik de mogelijkheid om in verschillende sectoren te werken. Afwisseling is voor mij belangrijk, om mijn hoofd fris te houden."


"De uitdaging aan deze job is het feit dat wij als medisch milieukundige snel moeten inspelen op de actualiteit."

Welke uitdagingen komen er in jouw functie kijken?

Nina: “Ik heb me nog niet verveeld. Vanaf dag 1 zijn mijn dagen volgeboekt met zeer uiteenlopende zaken zoals PFAS-dossiers opvolgen, tuinstraatprojecten, woningonderzoeken, noem maar op... De uitdaging aan deze job is het feit dat wij als medisch milieukundige snel moeten inspelen op de actualiteit. PFAS is momenteel een hot topic en daar moeten we gelijk mee aan de slag kunnen."


Wat houdt jou bezig naast je werk?

Nina: Ik hou van lopen en zwemmen. Veel kans dat je me ‘s winters ook op de skipiste aantreft, aangezien ik een echte skifanaat ben. In de zomer ga ik zeker op bezoek bij mijn familie in Griekenland of ga ik graag op ontdekking in andere landen.Charlotte, je start je eerste werkervaring bij Logo Zenneland. Wat is je vooropleiding?

Charlotte: "Ik studeerde net als Nina dit jaar af in de Master of Science in Health Promotion aan de Universiteit Gent. Daarvoor behaalde ik mijn diploma als Ergotherapeut. Tijdens mijn buitenlandse stage in Zuid-Afrika stond ik als ergotherapeut in een lagere school gelegen in de sloppenwijken. Hier kwam ik voor de eerste keer in aanraking met preventieve gezondheidsthema’s zoals bijvoorbeeld mondgezondheid. De leerlingen zagen het belang niet in van een goede mondhygiëne of vaak hadden ze zelf geen tandenborstel en tandpasta voor handen. Een uitdaging waar we toen erg creatief mee om moesten gaan. Deze ervaringen wakkerden mijn interesse aan voor gezondheidspromotie en ziektepreventie. Mijn Master was dan ook een evidente keuze.


"Preventie wordt vaak op de lange baan geschoven. Het is een uitdaging om hier meer bewustzijn rond te creëren en de verschillende partners warm te maken om actie te ondernemen."

Wat trok je aan bij deze functie?

Charlotte: "De gevarieerde job. Als inhoudelijk medewerker ondersteun ik het team bij verschillende projecten en zal ik in aanraking komen met verschillende thema’s. Hierdoor ziet elke werkdag er voor mij anders uit. Dat zorgt ervoor dat ik geprikkeld blijf. Verder wordt preventie vaak op de lange baan geschoven. Het is een uitdaging om hier meer bewustzijn rond te creëren en verschillende partners warm te maken om actie te ondernemen. Hier draag ik graag mijn steentje bij."


Waar haal je energie uit? Zowel op het werk als in het dagelijkse leven?

Charlotte: Ik kan genieten van een filmavond thuis of een goed boek. Maar mijn energie haal ik uit de mensen rondom mij. Ik laad mijn batterijen op door af te spreken met vrienden en onder de mensen te komen. Dat sociale aspect komt steeds terug, ook in mijn hobby’s. Vanaf mijn 6 jaar was ik al lid van Chiro Schepdaal en ik ben er blijven plakken als leiding tot mijn 23 jaar, op aandringen van mijn ouders. Daar ben ik hen tot vandaag heel dankbaar voor, want ik heb er vrienden gemaakt voor het leven. Naast de Chiro speel ik ook volleybal in de vriendschapsploeg ‘Reload’. Ook hier moet je er als team staan en goed op elkaar ingespeeld zijn. Want één speler kan er niet voor zorgen dat de match gewonnen wordt, je moet er als team voor gaan.


Charlotte: “Samenwerken zit dus van kleins af aan verweven in mijn waarden en ik vind dat terug in mijn werk. Ook binnen Logo Zenneland hecht iedereen veel belang aan samenwerken. Ideeën voor nieuwe projecten worden steeds in de groep gegooid en overlegd. Want binnen preventie is teamwork zeker nodig, alleen kom je er niet. En het leuke aan teamwork is dat je altijd iemand aan je zijde hebt.


"Naar schatting 1 op 10 volwassen Belgen kampt met diabetes (90 à 95% type 2). 1/3 weet niet dat hij/zij diabetes heeft en krijgt niet de nodige behandeling. Schokkende cijfers waar we als Logo meer bewustzijn rond willen creëren in 2023.”

Aan welke projecten ga je deelnemen?

Charlotte: "Er staan enkele grote projecten en uitdagingen op mijn ‘to do’ voor 2023. Zo zullen we binnen onze regio het Halt2Diabetes project uitrollen. Diabetes is een toenemend maatschappelijk (gezondheids-) probleem. Naar schatting 1 op 10 volwassen Belgen kampt met diabetes (90 à 95% type 2). 1/3 weet niet dat hij/zij diabetes heeft en krijgt niet de nodige behandeling. Schokkende cijfers waar we als Logo meer bewustzijn rond willen creëren in 2023.

Verder ga ik samen met de collega’s werken rond het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker waar onze focus vooral op de jongeren zal liggen. Uit de cijfers van het Centrum voor Kankeropsporing zien we dat steeds meer jonge vrouwen zich niet laten screenen. We willen hen informatie bijbrengen rond dit thema en vooral inzetten op het veilig vrijen aangezien het HPV-virus, dat seksueel overdraagbaar is, de oorzaak is voor het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Dit zou een overbrugging kunnen zijn tussen hun HPV-vaccinatie die ze krijgen in het 1e middelbaar en de uitnodigingsbrief voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker die ze krijgen op hun 25 jaar. Momenteel is dit nog een grijze zone. Kortom heel wat interessante uitdagingen binnen het preventielandschap!"We wensen Nina en Charlotte superveel succes en plezier in de nieuwe job!

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page