top of page

Bestuurders: denk aan ‘gezondheid’ bij de inrichting van de publieke ruimte!

Bijgewerkt op: 15 dec. 2022

Nina Paschalidis is medisch milieukundige bij Logo Zenneland.


Vlaanderen verwacht ongeveer 19 hittegolfdagen per jaar en bijna dubbel zoveel gebouwen met overstromingen in 2050. Als we ons willen beschermen tegen die klimaatverandering moeten we onze publieke ruimte anders gaan inrichten en gebruiken.

Maar er zijn ook andere problemen. Mensen bewegen te weinig, raken geïsoleerd, er is geen ruimte voor ontmoeting... De publieke ruimte kan van gezonde keuzes evidente keuzes maken. Een intelligent concept van publieke ruimte kan impact hebben op de manier hoe mensen zich verplaatsen, een positief effect hebben op hun mentaal welbevinden, de blootstelling aan lawaaihinder en luchtverontreiniging verminderen etc.

Wat te doen? Ontharding en bebossing kunnen een wapen zijn tegen overstromingen bijvoorbeeld. Het integreren van waterelementen, bomen en beweeg- en ontmoetingsplaatsen kunnen ervoor zorgen dat de leefomgeving aangenamer wordt tijdens hittegolven. Waarom geen pluktuin installeren in plaats van een niet te betreden grasperk?

Een insectentuin, een picknickruimte, beweegtoestellen, een goede fietsenstalling, een rookverbod op plaatsen waar kinderen spelen,… Bestuurders, hou rekening met de gezondheidsaspecten bij de inrichting van een nieuwe publieke ruimte. Zet ook in op kernversterking, creëer een bruisend centrum waar iedereen te voet of met de fiets van zijn woning naar werk, winkels of school kan. De mogelijkheden zijn immens, en de gezondheidseffecten ook.

Bij deze een oproep aan de bestuurders in Halle-Vilvoorde!

Gebruik bij elk Ruimtelijk Uitvoeringsplan de checklist aan gezondheidsaspecten en creëer een écht gezonde gemeente. Laat inwoners ook participeren in het project. Wees creatief.

Als medisch milieukundige reik ik lokale besturen de cijfers aan om gezondheidsissues te detecteren en advies om oplossingen aan te bieden. Is er een RUP waarover nagedacht wordt? Neem de cijfers mee. Start je een participatie met de burger? Neem de gezondheidsaspecten mee. Hulp nodig? Bel Logo. Doén!


Voorbeeld in Overijse, Zuidflank


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page