Inne Debusscher leidt onze toekomstige leerkrachten lichamelijke opvoeding op aan Odisee én ze is bewegingscoach van BOV, wat staat voor Bewegen Op Verwijzing. Inne was daarvoor al fitnesscoach, dansdocente, gaf sportlessen in het bijzonder secundair onderwijs, dansles in de sporthal in Gooik, was freelance docente in verschillende scholen in Nederland, is lid van een rescue-team ... Inne zit niet stil. En het is de bedoeling dat we haar voorbeeld volgen.
Soms is bewegen het beste medicijn
Inne: “Ik vind het fijn om de volgende generatie leerkrachten/beweegcoaches/ dansdocenten ... op te leiden, maar ik sta zelf ook graag in het veld. Daarom is de combinatie Odisee en BOV voor mij de perfecte combinatie. Met Bewegen Op Verwijzing willen we weer beweging krijgen in het leven van mensen. Dat kunnen zijn: mensen die revalideren na een ongeval, mensen die geïsoleerd zijn geraakt, mensen die een zittende job hebben ... Iedereen kan bij BOV terecht, het enige wat je nodig hebt is een doorverwijzing van de huisarts. Want zoals een huisarts medicijnen kan voorschrijven, kan die ook oordelen dat een patiënt vooral in beweging moet komen. En dus kan die ook patiënten aanbevelen meer te bewegen.”
Sporten mag ook, maar bewegen is al veel
Bewegen ... de woordkeuze blijkt niet toevallig. Bewegen Op Verwijzing heeft niet per se de ambitie om ons allemaal aan het sporten te krijgen. Wel: aan het bewegen.
Inne: “Het huishouden doen, naar de winkel stappen, met de kleinkinderen spelen ... soms komen mensen zelfs daar niet (meer) toe. Bij BOV helpen wij mensen om simpelweg weer in beweging te komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar gaat het om. Het contact met een deelnemer begint met een intake-gesprek. Samen zoeken we uit waar nood aan is en samen maken we een bewegingsplan op dat haalbaar is. Wat we vooral willen bereiken is een gedragsverandering, dat mensen uit het patroon geraken waar ze in zitten en wat hen blijkbaar geen goed doet. Op een gezonde manier bewegen op hun maat, dat is waar BOV mensen bij helpt. Het blijft niet bij een plan, wij blijven onze deelnemers ook opvolgen, bijsturen waar nodig, hen gemotiveerd houden.”
Een doorverwijzing van de dokter, verder niets nodig
De dienstverlening van BOV is voor deelnemers bijna gratis. BOV werkt met een puntensysteem per kalenderjaar. Het vertrekpunt is 84 punten en elk kwartier van de coach ‘kost’ 3 punten. Voor 15 minuten betaal je maximum 5 euro. Het is allemaal heel laagdrempelig.
Inne: “Wij kunnen rekenen op verschillende kanalen om mensen naar ons toe te leiden, altijd via de huisarts weliswaar: het OCMW, de mutualiteit, thuisverpleging en bij ons doet ook Logo Zenneland dat. Zij zijn trouwens ook vertegenwoordigd in de Stuurgroep BOV-Pajottenland: Natalie Verhelle van Logo Zenneland is onze secretaris. An Lovato is onze voorzitter, Marco Reuman penningmeester en mijn collega-coach is Dirk Van Lancker. Ik ben BOV-coach in drie gemeenten: Gooik, Lennik, Herne. BOV is actief over heel Vlaanderen, wordt gesteund door de Vlaamse Overheid en krijgt vaak de steun van gemeenten, die dan bijvoorbeeld een consultatieruimte voorzien. De coaches zijn geschoolde mensen: regenten (bachelors) en licentiaten (masters) LO, kinesisten, diëtisten ... Wij zijn geen artsen, maar een verslagje van onze BOV-tussenkomst komt wel in het centrale medisch dossier.”
"Terwijl bewegen wel het begin kan zijn van terug zelfrespect op te brengen, weer onder de mensen te komen, weer sociale contacten te leggen ... Daar doen we het voor.”
Actieve ambassadeur van de beweging binnen een lokaal netwerk
Inne stimuleert beweging niet alleen bij haar deelnemers. Ze investeert er eveneens in om Bewegen Op Verwijzing ook bij artsen in de bovenste schuif te houden.
Inne: “Ze zouden anders wel vergeten dat wij er zijn! Ik onderhoud ook contacten met plaatselijke sportclubs. Zo kan ik bijvoorbeeld intermediëren tussen een club en iemand voor wie de drempel om zelf naar die club te stappen net een stapje te hoog is. Het gebeurt niet zelden dat ik daar oud-studenten van Odisee tegenkom. Ik vind het trouwens superbelangrijk om niet alleen aandacht te hebben voor sporten, maar ook aandacht te vragen voor bewegen en voor het feit dat bewegen niet voor iedereen evident is. Terwijl bewegen wel het begin kan zijn van terug zelfrespect op te brengen, weer onder de mensen te komen, weer sociale contacten te leggen ... Daar doen we het voor.”
BOV coaches in Vlaanderen
Commentaires