Inge Van Vaerenbergh is administratief medewerkster op de dienst Welzijn & Cultuur van Affligem. Ze heeft een bijzondere affiniteit voor gezondheid & preventie. Logisch dus dat we - Logo Zenneland - en Inge - Affligem - elkaar hebben gevonden.
Gezonde Gemeente, dat zijn wij
Inge: “Als mensen elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen hoort daar automatisch bij ‘én een goede gezondheid’. Méér dan ooit tevoren ervaren we dat gezondheid écht ons hoogste goed is. Het is vanuit die oprechte overtuiging dat ik persoonlijk, en dat Affligem als gemeente, het thema gezondheid als een prioriteit op de kaart heeft staan. Dat wij het Charter Gezonde Gemeente ondertekenden was dan ook een vanzelfsprekendheid. Minder vanzelfsprekend is dat het thema gezondheid bij iedereen, in alle diensten van een gemeente, top of mind blijft. Daarom proberen wij van de dienst Welzijn & Cultuur altijd om ook andere diensten bij onze initiatieven te betrekken. En nog gebeurt er in de luwte meer dan bekend is.”
Affligem heeft aan één spreukenfee niet meer genoeg
Inge: “We proberen het thema gezondheid & preventie op verschillende en vooral op creatieve manieren concreet te maken. We trachten ook zo veel mogelijk mensen te betrekken om het draagvlak te vergroten. In de week van de geestelijke gezondheid bijvoorbeeld sloegen de ‘spreukenfee’ en onze lokale handelaars de handen in elkaar. Met de spreuken op de vitrines toverden ze bij passanten en klanten een glimlach op het gezicht. Het had het effect van een positief virus: verschillende mensen volgden het voorbeeld en zetten een spreuk op hun venster. Daarna hebben we in de activiteiten n.a.v. de dag van de vrijwilliger snel een workshop kalligrafie binnengesmokkeld, want we weten nu al dat we voor een volgende editie extra spreukenfeeën zullen nodig hebben!”
Rond gezondheid & preventie leeft en beweegt er nog meer in Affligem: de Gezondste Wandeling die elke drie maanden rond een nieuwe thema wordt georganiseerd, de 10.000 stappen met de beweegroutes ... alle activiteiten staan op de jaarkalender, een houvast voor de inwoners van Affligem.
Cijfers geven richting
Inge: “Affligem deed eind 2020 ook mee aan de gezondheidsenquête onder leiding van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Dat was zeer interessant, want zo kreeg Affligem echt zicht op de mentale gezondheid, het alcoholgebruik, rookgedrag, voeding en beweging van onze inwoners. Met die data konden we problemen op gezondheidsvlak detecteren en prioriteiten stellen in het lokale gezondheidsbeleid. Zo bleken valpreventie en mondhygiëne twee prioriteiten, waardoor we prompt extra daarop hebben ingezet.”
Welkom Warme William!
Inge: “Geestelijke gezondheid is zeker een prioriteit in onze gemeente. Het belang van mentaal welzijn, durven hulp vragen, luisteren naar elkaar ... dat proberen we bij alle leeftijden te benadrukken. Naast Gezonde Gemeente omarmt Affligem ook de ambitie van Warme Gemeente, d.w.z. dat we ons als bestuur actief inzetten voor het welzijn van onze jongeren. Warme Gemeente en de mascottebeer Warme William zijn in Affligem ondertussen een begrip. De Warme William-bank hebben we al aan verschillende projecten voor jongeren kunnen koppelen, met succes. Dat horen we uit de reacties van de betrokkenen en dat kunnen we afleiden uit de leuke foto’s die ons bereiken en die we dan ook graag delen via Facebook of ons tweewekelijks infoblad.”
De signatuur van Logo Zenneland
Inge: “Dat we zo creatief kunnen zijn in de aanpak van het thema gezondheid & preventie komt zeker ook door Logo Zenneland. Hoe gemakkelijk is het niet om daar campagnes, methodieken en materiaal kant-en-klaar te vinden, dat wij dan maar aan te passen hebben aan onze lokale noden en wensen. Het is voor mij trouwens haast beroepsmisvorming: ik heb precies een extra zintuig ontwikkeld om ook buiten Affligem in initiatieven rond gezondheid & preventie de hand van Logo te herkennen.”
Comments