top of page

VLASP Netwerkbeurs, waar hulpverleners elkaar ontmoeten

Bijgewerkt op: 16 dec. 2022

Jaarlijks vindt in Halle-Vilvoorde de netwerkbeurs plaats. In 2021 was het een ontmoeting tussen zo’n 150 hulpverleners en -organisaties die actief zijn in de wereld van geestelijke gezondheid. Annelies De Vos en Jasper Begyn van het Centrum Geestelijke Gezondheid Ahasverus, een van de organisatoren van de VLASP Netwerkbeurs, kijken tevreden terug op de recentste editie.

Een warm weerzien

Annelies: “Na de virtuele versie van 2020 (wegens corona) kon de Netwerkbeurs in 2021 terug live gaan. Plaats van afspraak was deze keer Halle. En jawel, de hulpverleners van de diverse organisaties uit de regio hebben elkaar daar weer gevonden. De beurs geniet dan ook al een zekere naambekendheid en dat ligt niet alleen aan het feit dat we dit jaarlijks organiseren. Het initiatief wordt geapprecieerd door al wie in de regio bezig is met geestelijke gezondheid in de brede zin van het woord. Dat blijkt o.a. uit de opkomst. Ook dit jaar weer hadden zo’n 150 hulpverleners deze dag in hun agenda geblokkeerd, om te profiteren van de unieke kans om de eigen hulpverleningsorganisatie te tonen, om van anderen zicht te krijgen op wie waarmee bezig is en vooral om elkaar op één plek persoonlijk te kunnen ontmoeten. Want elkaar (beter) kennen betekent ook beter kunnen samenwerken en beter kunnen doorverwijzen.”

"Je zou denken dat na al die jaren de mensen het wel gezien hebben? Niet dus. Elke editie weer is dit een succes, horen wij van deelnemers."

Het enthousiasme blijft groeien

Annelies: “Wat ooit begon als een reeks van netwerkbezoeken, vervelde na 4 jaar, in 2018 tot deze formule van een heuse beurs. Eerst was een halve dag genoeg voor alle organisaties om zich in een workshop van een half uur voor te stellen. Ondertussen lopen er elk half uur vier workshops tegelijk, gespreid over de volledige dag. Je zou denken dat na al die jaren de mensen het wel gezien hebben? Niet dus. Elke editie weer is dit een succes, horen wij van deelnemers. Het succes geldt niet alleen de dag zelf, maar heeft ook blijvend effect op de werking achteraf. En blijkbaar werkt het aanstekelijk want we merken ook een groeiend enthousiasme bij steden en gemeenten. Ook zij zijn erg betrokken bij het mentaal welzijn van hun inwoners en begaan met de thema’s van geestelijke gezondheid (suïcidepreventie, verslavingen ...). In de Netwerkbeurs vinden ze een facilitator waar ze het aanbod leren kennen en waar ook hun lokale initiatieven hun karretje kunnen aanhangen. Voor de Netwerkbeurs zelf is het uiteraard fijn te ervaren hoezeer we elk jaar welkom zijn.”


Sterk (net)werk

De VLASP Netwerkbeurs is een organisatie van VLASP (Vlaams Actieplan Suïcidepreventie in Halle-Vilvoorde) in samenwerking met CGG PassAnt, CGG Ahasverus, JAC Halle-Vilvoorde en Logo Zenneland.

Jasper: “Logo Zenneland is absoluut een geapprecieerde partner, vooral vanwege hun kennis van het terrein en hun sterk netwerk. Ze zijn er al van in het begin bij en elke editie weer is het fijn samenwerken. Via hun sterke link met de eerstelijnszones zal editie 2022 van de Netwerkbeurs in samenwerking met Eerstelijnszone BraViO lopen en ook daar plaatsvinden, meer bepaald in Vilvoorde. Nieuwe partners betekent ook een uitbreiding van het aanbod. Ook wij leren steeds weer nieuwe organisaties en nieuwe mensen kennen. Dus ook voor ons is het een boeiende reis. De voorbereidingen voor de volgende editie zijn al opgestart. Het belooft weer een mooie editie te worden!”

CGG Ahasverus in het kort

CGG Ahasverus maakt deel uit van een Vlaams netwerk van de Centra Geestelijke Gezondheid.  Wij werken in de regio Halle-Vilvoorde en hebben verschillende deelwerkingen rond geestelijke gezondheid, verslavingsproblematieken … naar alle leeftijden. We werken preventief rond thema’s zoals tabak, alcohol & andere drugs, gaming, gokken en psychoactieve medicatie. Teams van psychologen, maatschappelijk assistenten, psychotherapeuten, psychiaters en ook preventiewerkers richten zich zowel naar de patiënten zelf als naar hulporganisaties. ​We werken dan ook vaak samen met partners zoals huisartsen, hulpverleners, scholen, CLB’s ... en andere hulporganisaties in Halle-Vilvoorde en Vlaanderen. https://www.centrageestelijkegezondheidszorg.be/cgg/ahasverus

JAC Halle-Vilvoorde in het kort

Eerstelijnszone BraViO in het kort


108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page